Kesäduunista vakituiseksi – Työn yhdistäminen opintojen oheen Miprolla

Oman alan työpaikan saaminen on opiskelijoille tärkeää. Monet haaveilevat osapäiväisestä työpaikasta jo opintojen ohella lisätienestin ja kokemuksen toivossa. Itse olen kuitenkin todennut opiskelun ja työn yhdistämisen hankalaksi, minkä vuoksi olenkin todennut itselleni parhaaksi työskentelytavaksi tehdä töitä kesäisin täyspäiväisesti ja lukuvuoden aikana keskittyä opiskeluun. 

Opiskelussa ja töiden teossa on paljon samaa, sillä molemmissa joutuu soveltamaan saman alan asioita ja oppimaan uutta. Tästä huolimatta näiden välillä vaihtelemiseen liittyy henkisesti raskas kontekstivaihto. Töiden teko vaatii hyvin erilaisen ajattelutavan opiskeluun verrattuna, sillä näissä keskitytään eri asiaan. Töissä pyrin lähtökohtaisesti keskittymään huolellisuuteen sekä oman työni laatuun, kun taas opiskellessa pyrin optimoimaan ajankäyttöäni ja tehtäviin kuluvaa vaivaa. Töissä ja opiskellessa myös ympäristöt ovat täysin erilaiset, mikä näkyy muun muassa kavereissa ja keskustelukulttuurissa.  

Aloitin ensimmäisen kerran kesätyöt Miprolla kaksi vuotta sitten. Täysipäiväisenä opiskelijana minulle onkin ollut tärkeää, että työnantaja on mahdollistanut sellaiset työjärjestelyt, jotka ottavat huomioon omat tarpeeni arjessa. Tämä on mahdollistanut sen, että olen voinut säilyttää työsuhteeni tämän kahden vuoden ajan, vaikka teenkin töitä vain kesäisin. Olen pystynyt tekemään työtä joustavasti, mikä on mahdollistanut töiden ja opiskelujen yhteensovittamisen itselleni sopivalla tavalla. Etänä työskenteleminen on antanut paljon vapautta ja sallinut joustavammat aikataulut arjessa. Työtehtävänikin ovat olleet minulle sopivan haastavia ja koen oppineeni erittäin paljon viimeisen kahden vuoden aikana.   

Isoin ero opiskelun ja työn välillä on koronavuosilta jäänyt trendi etätyöhön, joka näkyy toimistokulttuurissa; etätyössä ollessa huomaankin usein kaipaavani oman ikäisiä työkavereita ja yleisesti enemmän sosiaalista kontaktia. Uskonkin, että tiimit hyötyisivät ajoittaisista yhteisistä, tiimin kesken sovituista, lähipäivistä silloin tällöin. Tuolloin voisimme nähdä toisiamme kasvotusten ja tutustua myös ruudun ulkopuolella toisiimme paremmin. Myös sosiaaliset tilaisuudet useammin toimistoilla loisivat lisää hyvää keskustelukulttuuria työntekijöiden välillä.  

Työelämän ja opiskelun yhdistäminen voi olla haastavaa, mutta samalla erittäin palkitsevaa. On tärkeää löytää oikea tasapaino ja hyödyntää tehokkaasti käytettävissä oleva aika. Hyvä ajanhallinta, selkeät tavoitteet ja joustava asenne ovat avainasemassa, kun pyritään menestymään molemmilla osa-alueilla. Tuki sekä työpaikalta että oppilaitokselta voi merkittävästi helpottaa tätä tasapainoilua. Vaikka haasteita voi tulla vastaan, työelämän ja opiskelun yhdistäminen tarjoaa mahdollisuuden kehittyä ammatillisesti ja henkilökohtaisesti, mikä voi avata ovia uusiin ja mielenkiintoisiin uramahdollisuuksiin. Työtä opintojen oheen kaipaavan kannattaa ottaa Miproon rohkeasti yhteyttä – nettisivuiltamme löytyvien hakulomakkeiden avulla se onnistuu helposti! 


kirjoittaja

Joonatan Korpela

Ohjelmistokehittäjä

Olen Joonatan, kolmannen vuoden tietotekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Työskentelen Miprolla ohjelmistokehittäjänä Platform-tiimissä ja kehitän muun muassa nettisovelluksia Reactilla ja web-infrastruktuuria Terraformilla.