Mipron vuodesta 2024

Rakennamme puhdasta ja turvallista elinympäristöä vastuullisesti, ympäristömyötäisesti ja laadukkaasti taloudellisesti kestävällä tavalla. 

Murrosteknologia muuttaa olemassa olevat toimintamallit. Tekoälyn tulo laajasti käytettäväksi on kiistatta tällainen. Vaikka Mipron toimialat, raideliikenteen turva- ja ohjausjärjestelmät sekä vesi- ja energiahuollon järjestelmät, ovat konservatiivisia, ja toimitettujen järjestelmien rooli toiminnallisessa turvallisuudessa rajoittaa takaisinjäljittämättömien algoritmien käyttöä, on tekoälyn soveltamisessa runsaasti mahdollisuuksia niin oman työn apuvälineenä kuin asiakasratkaisuissa ohjauksen sijasta tiedon analysoinnissa ja ennustavassa mallintamisessa. Kvanttiteknologia, sekä -laskenta että -sensorit, tulevat vaikuttamaan niin itsessään kuin tekoälyä edelleen voimistaen. Puettavat teknologiat sekä ulkoisesti että kehon sisäisesti ovat laajan tutkimuksen kohteena. Murrosteknologiat ovat Mipron kaltaisten toimijoiden ulottuvilla soveltamisensa alalla. 

Vastuu tulevaisuudesta tarkoittaa meille oppimista ja kehittymistä etsiessämme tarkoituksenmukaisia ratkaisuja turvallisempaan ja puhtaampaan tulevaisuuden elinympäristöön. Tämä edellyttää tietoisia strategisia valintoja ollaksemme osa ratkaisua emmekä ongelmaa. Turvallisuus pohjaa toisaalta realistiseen minäkuvaan omista mahdollisuuksista ja rajoitteista ja toisaalta pidämme silmämme auki ja havainnoimme aktiivisesti toimintaympäristöämme. Tarkoituksenmukaisuus lähtee sidosryhmiemme tarpeiden ja odotusten ymmärryksestä, tällöin voimme toimittaa tarkoitukseensa sopivia ratkaisuja ja saada valmista aikaan. Ryhdikkyys, luottamus siihen, että on tehnyt parhaansa, luo meille henkilökohtaista turvallisuutta ja toisaalta varmistaa jatkuvuuden. Suoraselkäinen vastuunkanto on perusta rehellisyydelle, avoimuudelle ja läpinäkyvyydelle. Tällöin voimme perustellusti valvoa oikeuksiamme samalla kunnioittaen toisten. Murrosvaiheissa, myös teknologisissa, arvot testataan. 

Arvopohjainen organisaatioiden itseohjautuvuus ja omavalvonta luovat perustan selvitä EU:ta leimaavasta regulaatiokeskeisyydestä: kuluvanakin vuonna olemme käyttäneet merkittävästi henkistä kapasiteettia CSRD, Equal Pay, NIS2, CER, CRA -direktiiveihin/asetuksiin. Puhumattakaan viidestä suuresta eli tiedonhallinnan, -käsittelyn ja -jakamisen asetuspaketista, mistä erityisesti AI Act yhdessä CRA:n kanssa tarttuvat ohjelmistopohjaisen liiketoiminnan ytimeen. Regulaation määrä, sen syntymisen nopeus, ja varsinkin yksityiskohtaisuus ovat välitön haaste kustannuskilpailukyvylle, mutta myös henkilöstön asiantuntemuksen keskittymiselle puhtaan ja turvallisen elinympäristön rakentamiseen. 

Yleisesti ottaen kriittisen infrastruktuurin rakentamisen ja perusparantamisen näkymä on valoisa. Eurooppalaisia arvoja kunnioittava, omassa arvomaailmassaan vahva toimija pärjää niin koti- kuin sisämarkkinoilla kunhan on ketterä, omistautuu asialleen, menee asiakas edellä, sitoutuu korkeaan laatuun, eikä unohda jatkuvaa parantamista. ”Kaikki pelaa” eli positiivinen osallistuminen valjastaa koko organisaation yhteiseen menestykseen. Nämä ovat meidän keskeiset toimintatapamme. 

Haluan toivottaa sydämellisesti, 

Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta!


KIRJOITTAJA

Anssi Laakkonen

Toimitusjohtaja


Anssin kokemus raideliikenteen sekä teollisuuden automaatio- ja ohjausjärjestelmistä juontuu 1980-luvulta saakka. Miprossa Anssi on toiminut 2010-luvun alusta saakka, nyt viimeksi toimitusjohtajana 2019 alkaen. Osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja sitä kautta vihreän siirtymän sekä varautumisen ja jatkuvuuden kysymykset ovat olleet osa päivittäistä työtä 2017 alkaneen Raidealan neuvottelukunnan puheenjohtajuuden myötä.