Mipro Oy toimittaa kauko-ohjausjärjestelmän (CTC) Digiradan ensimmäiselle kaupalliselle ERTMS/ETCS rataosalle (EKA), Lielahti-Rauma/Pori-välille. Sopimus allekirjoitettiin yhdessä Fintraffic Raide Oy:n kanssa. Digirata-hankkeen tarkoituksena on yhdistää junien kulunvalvonta vastaamaan EU:n yhteisiä rautatieliikenteen vaatimuksia. Mipro on valittu kauko-ohjausjärjestelmän (Centralised Traffic Control, CTC) toimittajaksi Digiradan ensimmäiselle kaupalliselle rataosalle (EKA). Projekti koskee Digiradan EKA-rataosan Lielahti-Rauma/Pori-väliä. Kauko-ohjausjärjestelmällä hallinnoidaan ja ohjataan rataosan raideliikennettä. Järjestelmä on tarkoitus suunnitella, valmistaa ja ottaa testaus- ja tuotannolliseen käyttöön vuosien 2025–2027 aikana.
Mipron ja Savonlinnan Veden yhteistyö käynnistyi jo vuonna 2003, kun Vääräsaaren pintavesilaitoksen automaatiojärjestelmä päivitettiin Mipron järjestelmään. Samassa yhteydessä Pihlajaniemen jätevedenpuhdistamon valvomojärjestelmä liitettiin osaksi Mipron toimittamaa järjestelmää. Myöhemmin puhdistamon automaatio uudistettiin kokonaan.
Mipro Oy toimittaa ulkolaiteohjainjärjestelmän (OCS) Digiradan ensimmäiselle kaupalliselle ERTMS/ETCS rataosalle (EKA), Lielahti-Rauma/Pori-välille, osana Suomen rautateiden modernisointia. Digirata-hankkeen myötä Suomen junaliikenteen kulunvalvontajärjestelmä uudistuu entistä turvallisemmaksi. Tässä projektissa Suomi toimii eurooppalaisena edelläkävijänä, hyödyntäen korkeimman turvallisuustason teknologiaa ja EULYNX-standardin mukaisia ratkaisuja.
InnoTrans 2024 -tapahtuma ensimmäistä kertaa oli kokemus, jota en koskaan unohda. Mipron ETCS-tuotepäällikkönä olen kuullut paljon tapahtuman mittakaavasta ja merkityksestä, mutta mikään ei valmistellut minua messujen valtavaan kokoon ja ympärillä vallitsevaan energiaan. Osallistuminen oli samaan aikaan jännittävää mutta myös hieman häkellyttävää tapahtuman suuren koon vuoksi.
Simulations play a key role in the development of any real-world system. They use real data or scenarios to mimic the functions of these systems. Developers and operators use simulations every day during the development and operation of systems in order to test specific scenarios and identify how the systems will respond under such circumstances. Simulations can be used to predict outcomes for any hypothetical situation or future occurrence of a scenario. During system development, the key benefit of using simulation is a cost-effective system with reduced risks. During testing, it is the performance, efficiency, and reliability of the system. Once the system has been deployed, the developers can use simulations to explore specific scenarios based on the input data.
Oman alan työpaikan saaminen on opiskelijoille tärkeää. Monet haaveilevat osapäiväisestä työpaikasta jo opintojen ohella lisätienestin ja kokemuksen toivossa. Itse olen kuitenkin todennut opiskelun ja työn yhdistämisen hankalaksi, minkä vuoksi olenkin todennut itselleni parhaaksi työskentelytavaksi tehdä töitä kesäisin täyspäiväisesti ja lukuvuoden aikana keskittyä opiskeluun.
Mipro Eesti OÜ on liittynyt osaksi Viron vesilaitosyhdistystä (EVEL – Eesti Vee-ettevõtete Liit). EVEL on valtakunnallinen vapaaehtoinen yhdistys, joka koostuu vesihuolto- ja viemäröintipalveluja tarjoavista vesiyhtiöistä sekä muista toimialaan liittyvistä yrityksistä. EVELiin kuuluu 44 vesiyhtiötä ja 28 vesihuoltoalaan liittyvää yritystä. Jäsenyys EVELissä antaa Miprolle erinomaisen mahdollisuuden tulla kuulluiksi ja nähdyiksi Viron vesihuoltotoiminnassa muun muassa osallistumalla EVELin kuukausikokouksiin ja ottamala osaa erilaisiin työryhmiin. Osallistuminen EVELiin on uusi askel Mipro Eesti OÜ toimintojen laajentamisessa vesihuoltoalalla Virossa.
Nykyään yritykset pyrkivät yhä enemmän toimimaan kestävällä ja vastuullisella tavalla. Yrityksiä kannustetaan tähän myös tiukentuvilla vastuullisuusraportoinnin vaatimuksilla. Mipro on sitoutunut YK:n Global Compact -aloitteeseen ja julkaissut vuodesta 2014 lähtien siihen sisältyvän Communication on Progress -raportin (CoP). Vaikka EU:n CSRD-direktiivin mukaiset vastuullisuusraportointivaatimukset eivät vielä koskekaan Mipron kokoisia yrityksiä, valmistaudumme jo nyt tuleviin vaatimuksiin. Samalla olemme valmiita vastaamaan asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tietopyyntöihin.
Tervetuloa tapaamaan meitä osastollemme numero 530 ”Railway technology: signalling” -halliin numero 27 InnoTrans levittäytyy jälleen yli 20ha alueelle ja tuo kaikki suurimmat raideliikenteen yritykset ja alan ammattilaiset yhteen. Mipro on jälleen mukana tapahtumien keskiössä osastolla numero 530. Osastollamme voi tutustua Mipron kokonaisratkaisuihin raideliikenteelle, niin rautateille kuin metrolle. Myynti- ja tuotetiimimme on valmiina auttamaan ja vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ratkaisuistamme.
Suomalainen teknologiayritys Finnforel on noussut ekologisen kalankasvatuksen edelläkävijäksi jo vuonna 2017, eli heti yrityksen perustamisesta lähtien. Yritys sijaitsee Pohjois-Savossa Varkaudessa, missä sen kiertovesikasvattamo mahdollistaa kalojen kasvun virtaavassa vedessä tarkasti optimoiduissa olosuhteissa. Ripeästi kasvava yritys avasi vuonna 2023 Suomen ensimmäisen kirjolohen valintajalostukseen keskittyneen emokala- ja poikastuotantolaitoksen Hollolaan. Tänä vuonna Finnforel kasvatti tuotantokapasiteettiaan kolmeen miljoonaan kiloon uuden Gigafactoryn myötä. Finnforelin tuotteita myydään laajasti Suomessa yli tuhannessa ruokakaupassa Saimaan Tuore -tuotemerkillä.
Nykypäivänä organisaatiot kohtaavat jatkuvasti uusia tietoturvauhkia ja haavoittuvuuksia. Sen lisäksi toimintaympäristöt muuttuvat koko ajan. Tämän hallinta ja oikea-aikainen reagoiminen muuttuviin uhkiin edellyttää järjestelmällisiä tietoturvakäytäntöjä sekä jatkuvaa parantamista ja seurantaa. Kyberturvallisuus on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi monissa organisaatiossa myös syksyllä 2024 voimaan tulevan EU:n verkko- ja tietoturvadirektiivi NIS2:n myötä. Kyseinen direktiivi asettaa kyberturvallisuudelle vaatimuksia erityisesti yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin alueella operoiville yrityksille ja toimijoille. Tietoturvasertifikaatti on selkeä tapa osoittaa asiakkaille ja sidosryhmille, että yritys on sitoutunut hallitsemaan ja suojaamaan tietoja ja omaisuutta ennakoivasti, kuten myös NIS2 direktiivi edellyttää.
This article explores the prospects for implementing service management using the Information Technology Infrastructure Library (ITIL) framework. The article describes the journey towards improved performance in service delivery at Mipro. The company specialises in interlocking and traffic management systems, whereby one of its business areas focuses on developing solutions for railway and local railway traffic. Within this context, implementation is understood to mean a process that applies the service management principles and best practices defined by ITIL.
Mipro on onnistuneesti toimittanut mittavan Lääne-Harju -projektin Virossa. Tämä on tärkeä virstanpylväs Viron rautateiden modernisoinnissa. Viron rautatiet, AS Eesti Raudtee (EVR,) otti virallisesti käyttöön raideliikenteen kauko-ohjausjärjestelmän (CTC) 4. joulukuuta 2023, päättäen laajan monivuotisen projektin.
Mipro Oy on toimittanut onnistuneesti Joensuun ratapihan uudet turvalaitteet. Väylävirasto teki hankintapäätöksen tarjouskilpailun perusteella 7.4.2021 ja ratapihaprojekti Mipron osalta käynnistyi vuonna 2021.
Tämän vuoden käsitellyimpiä julkisen keskustelun teemoja on ollut vihamielinen vaikuttaminen ja kyberturvallisuus. Myös meillä turvallisuusjohtamisen ensisijainen kehityskohde on ollut, muita turvallisuuden osa-alueita laimin lyömättä, tietoturva ja sen hallintajärjestelmä. Käytännöllisesti katsoen kaikilla yrityksillä on ulkopuolisia kiinnostavaa tietoa.